Orman gibi kampüsü olan üniversiteler kedi, köpek, sincap ve kuş başta olmak üzere birçok hayvana ev sahipliği yapmaktadır. Ayrıca öğrencilerle derslere katılan kedi ve köpek, kelebek, şahin ve hatta tilki ve gelincik gibi vahşi hayvanlara ev sahipliği yapan kampüsler de bulunmaktadır. Öyle ki bazı kampüslerde koruma altındaki hayvanlar bile yaşıyor. Üniversitelerin Sağlık, Kültür ve Spor Daireleri ile öğrenci ve akademisyenlerin katılımıyla kurulan kulüpler aracılığıyla hayvanlar beslenmekte, aşılanmakta ve hasta tedavi edilmektedir. Hatta bazı üniversitelerin müfredatında ‘Hayvan hukuku’ dersi var. Evcil hayvan dostu kampüslerin öne çıkanlarını derledik.
orta Doğu Teknik Üniversitesi: Üniversitede yüzlerce bitki, kelebek ve tilki, porsuk gibi memeliler yaşıyor. Kampüste 210’dan fazla kuş türü gözlemlenmiş ve Türkiye’de pek çok nadir tür kaydedilmiştir. Türkiye’nin 65 Önemli Kelebek Alanından biri olarak öne çıkan ODTÜ Yerleşkesi, mutlak koruma altına alınması gereken türleri de bünyesinde barındırıyor. Ayrıca tilki, porsuk, sansar, alaca kokarca ve gelincik gibi yırtıcı etoburlar da kampüste görülmektedir.
Boğaziçi Üniversitesi: Yüzlerce kedinin yaşadığı Güney Kampüs, kedileri ile ünlüdür. Sıralarda oturan öğrencilere gelen, kendilerini sevdiren ve öğrencilerin yemeklerini paylaşan kediler kampüsün vazgeçilmezidir. Bugüne kadar 100’den fazla kediye mikroçip uygulanan Boğaziçi Üniversitesi’nde veteriner hekim, gönüllü öğrencilerin yanı sıra hayvanları aşılıyor ve izliyor. Kediler dışında birçok köpek kampüste yaşıyor.
Gebze Teknik Üniversitesi: 70’e yakın kedi ve köpeğin bulunduğu üniversitede Kedi-Köpek Besleme Noktaları projesi hayata geçiriliyor. Proje ile üniversite kampüsünde bulunan kantin, restoran ve kafeteryalardan arta kalan mamalar Sağlık, Kültür ve Spor Daire Başkanlığı tarafından yaptırılan köpek ve kedi noktalarında özel ve ergonomik olarak hayvanlara veriliyor.
Erciyes Üniversitesi: Türkiye’nin en büyük kampüslerinden birine sahip olan Erciyes Üniversitesi, ‘Anadolu sincabı’ olarak bilinen canlıya ev sahipliği yapıyor. Bahar aylarının gelmesiyle ortaya çıkan olaylar öğrenciler tarafından seviliyor. Kampüsün birçok yerinde yaşayan hayvanlar için “Dikkatte drawback olabilir” uyarı levhaları var.
Nuh Naci Yazgan Üniversitesi: Üniversite kampüsünde atmacalardan tilkilere kadar birçok hayvan, özellikle 7 köpek ve 14 kedi yaşıyor. Mühendislik Fakültesi Öğretim Üyesi Nükhet Ünal Rutli ve NNY Hayvan Hakları ve Doğayı Koruma Kulübü üyesi öğrenciler tarafından hayvanlar besleniyor, aşılanıyor, hasta insanlar tedavi ediliyor. Ayrıca elde edilen gelirin hayvanlara harcanması için çarşılar düzenlenmektedir.
Akdeniz Üniversitesi: Üniversite öğrencilerinden oluşan Hayvan Severler Derneği, hayvanların barınma, yeme-içme, sağlık gibi ihtiyaçlarının karşılanması ve hayvanlar ile insanlar arasında hedeflenen barışçıl ortamın sağlanması için çalışmaktadır. Eğlenceli etkinlikler de düzenleyen topluluk, yaklaşık iki bin hayvansever öğrenciyi üye olarak bünyesinde barındırıyor.
Ege Üniversitesi: Anıtsal ağaçlarıyla doğanın içinde yer alan Ege Üniversitesi Kampüsü yüzlerce hayvana ev sahipliği yapmaktadır. Üniversite bünyesinde faaliyet gösteren Hayvan Hakları Derneği, hayvanların kampüs ve çevresindeki beslenme, barınma, tedavi, evlat edinme ve kısırlaştırma gibi temel yaşam ihtiyaçlarını karşılarken; Yürüttüğü projelerle öğrencilerde farkındalık yaratmaktadır. Üniversite, İzmir’de meydana gelen depremde, En’PATİ Projesi (EN’PATİ) ile 2 tona yakın hayvan maması, çok sayıda battaniye, kedi kulübesi ve birçok temel ihtiyacı toplamıştı.
MEF Üniversitesi: Maslak’taki kampüste, akademisyenler ve öğrenciler tarafından 2 kedi ve 1 köpek bakılıyor. Zaman zaman öğrenciler evcil hayvanlarıyla üniversiteye gelirler. Özellikle Tercih Günlerinde ‘Robin’ ve ‘Karamel’ üniversitenin maskotları oldu.
Ayrıca Hayvan Hakları Federasyonu (HAYTAP) Başkanı Av. Ahmet Kemal Şentop Hayvan Hukuku dersi veriyor. Türkiye’de ilk kez MEF’te Hukuk Fakültelerinde açılan kursta petshoplardan hayvanat bahçelerine, yunus parklarındaki deney hayvanlarına kadar pek çok konu işlenirken, derslere tay, köpek gibi hayvanlar da katılıyor.

Okullarda bakılan hayvanlar, teneffüslerde öğrencilerin oyun arkadaşı oluyor.
Okulların maskotu oldular
Üniversite kampüslerinin yanı sıra farklı seviyelerdeki okullarda birçok hayvan barındırılıyor. 2019 yılında Milli Eğitim Bakanlığı’nın (MEB) öğrencilere hayvan sevgisini aşılamak için yaptığı çağrı ile pek çok okul hayvanları sahiplendi. Bu kapsamda sahiplenilen hayvanlar okullarda yaşamaya devam ediyor. Pek çok okulda, öğrencilerin ve öğretmenlerin kendi inisiyatifleriyle baktıkları hayvanlar, okulların maskotu haline geldi.
Örneğin Manisa Karaoğlanlı İlköğretim Okulu’nda öğretmen Elmas Tefçi tarafından sahiplenilen Badem isimli köpek her gün okul kapısında bekliyor. Okula öğretmenle birlikte giden Badem, teneffüslerde öğrencilerin oyun arkadaşı oluyor.
Diyarbakır’da Nuri Zekiye Has Ortaokulu’nda tedavi altına alınan yaralı kedilerin bakımına okulda başlandı. Okul müdürünün verdiği bilgiye göre kediler, devamsızlığı yüksek olan çocukların bile okula bağlılıklarını artırdı. Yine Kastamonu’dan Eskişehir’e, Mersin’den Trabzon’a birçok okulda kedi, köpek, tavuk, ördek gibi hayvanlar öğrencilerin vazgeçilmezi.
Sivas’ta bulunan Şehit Erdal Çetin İlköğretim Okulu, 40 yıldır çatısında leylekleri ağırladığı için ‘Leylek Okulu’ olarak anılıyor. Leylekler öğrenciler ve mahalle sakinleri tarafından o kadar benimsendi ki, leyleklerin gelmediğini görünce resmi kurumlara başvuranlar bile neden gelmiyorlar diye soruyor.
